Lægning af gulvklinker.

Lægning af gulvklinker.

Hemmeligheden bag et flot flisegulv, er et godt underlag, at udfører en smuk og holdbar flisebelægning på. De 3 egenskaber der har størst betydning er: styrke og stabilitet af underlaget, planhed & fugtindhold, ved lægning af gulvklinker & gulvfliser

Lægning af gulvklinker, sådan opnår du et flot klinkegulv

Lægning af gulvklinker, opnå et flot klinkegulv

Ved lægning af gulvfliser er det vigtigt at før monteringsarbejdet påbegyndes, bør man altid kontrollere, om underlaget er i orden.

Man undersøger, om der gælder nogle særlige regler for det givne underlag, f.eks. om konstruktionen skal være MK godkendt, og om der er krav til max. fugt indhold, eller om der skal primes og vandtætnes. Der er særlige regler for våde rum.

Der findes forskellige produkttyper til forbehandling, klæbning og fugning. De er tilpasset de underlag, hvorpå de skal anvendes, og har derfor hver sin egenskab. Det er meget vigtigt at vælge produkter til lægning af gulvklinker fra samme producent, da de er afprøvet og godkendt sammen, og derved sikrer den fulde produktgaranti.

Lægning af gulvklinker: Værktøj

Du skal bruge: Støvsuger, tommestok eller målebånd, tandspartel, spand og pisker, svamp, vinkel, murersnor eller retholt, fliseskærer, vaterpas & niveleringssystem

Lægning af gulvfliser: klargøring

Derefter kontrolleres om overfladen er fuldstændig ren for støv, fedt eller andre urenheder, der kan hindre en god vedhæftning. Det anbefales at overfladen støvsuges med en kraftig støvsuger for at fjerne alle løstsiddende partikler.

Det undersøges om overfladen er plan, eller om f.eks. gulvet har det rigtige fald til afløbet, evt. huller udbedres

Du kan foretage primning af gulvet når underlaget er klargjort og så tørt, at primeren kan få vedhæftning til underlaget. Sugende underlag, såsom beton, letbeton, puds eller teglsten primes med mira 4180 primer fortyndet med vand i forholdet 1 del primer til 3 dele vand, som arbejdes godt ind i underlaget med en børste inden lægning af gulvklinker. På mindre sugende underlag i forholdet 1 del primer til 2 dele vand. På tætte og vanskelig hæftende underlag såsom malede flader, keramiske fliser o. lign. forbehandles med 4140 contact primer. Træunderlag primes med koncentreret 4180 primer

Montering af gulv fliser, primer påføres

Montering-af-gulvfliser-primning

Montering af gulvfliser: opmåling & kvalitetskontrol

Ved udmåling finder man ud af, hvordan man skal begynde for at undgå små flisestykker ved siderne. Start med at afmærke en vandret linje på gulvets midte i begge retninger. Herfra udlægges en række fliser inkl. fuger, for at se hvorledes det går op.

Sluttes der med mindre end en halv flise, anbefales det at udlægge fliserne igen, men forskudt med en halv flise.

Man bør også kontrollere, om det er de rigtige fliser, der er leveret, og om de er i orden. Det er for sent at reklamere, når de først er monteret. Det er en god regel at tage fliser fra 4 forskellige pakker, når du starter på lægning af gulvklinker, idet der må påregnes afvigelser både i format og farvenuance.

Montering af fliser: valg af tandspartel

Tandspartelstørrelse afhænger af flisens størrelse og bagside. En flise med knopper eller riller kræver et større lag flisemørtel for at opnå fuld mørteldækning, og det er derfor nødvendigt at afpasse tandspartelstørrelse herefter.

Flisens kantlængde Kvadratiske tænder
 

Op til 5 cm

Plan bagside

3 mm

Ru bagside

4 mm

5 – 10 cm 4 mm 6 mm
10 – 20 cm 6 mm 8 mm
20 – 59 cm 8 mm 10 mm/12 mm

 

Lægning af gulvklinker: blanding af fliselim.

Mira Light fix 12 kg pulver blandes med 4,8-5,0 liter rent vand til en klumpfri masse, og blandingen er klar til brug. Anvend limomrører på boremaskine. Sørg for at både pulver og vand er tempereret. Klæberen kan anvendes i ca. 6 timer efter blanding. Påfør ikke klæber på større arealer, end at fliserne kan monteres, inden klæbelaget danner ”hud”.

Til påføring af et jævnt, ensartet lag flisemørtel anvendes en tandspartel. Man skal ikke påføre mere flisemørtel end passende til det antal fliser, man kan nå at lægge i løbet af 15 – 20 minutter.

Fliserne vrides og trykkes på plads i den friske mørtel, så hele flisens bagside dækkes. Dette skal kontrolleres, ved at en nedlagt flise fjernes, så man kan se mørteldækningen. Under arbejdet kan man bruge fugeafstandsholdere, fugesnor eller lignende, for at holde afstanden mellem fliserne, men man skal altid se overfladen som en helhed.

Fliser, der skæres til, monteres efterhånden som arbejdet skrider frem. Når fliserne sidder fast, fjernes lister, fugesnor og afstandsholdere. Overfladen rengøres med en våd svamp

Lægning af fliser: Fugning

Fuger er en væsentlig faktor i en flisebelægning. Fugernes bredde skal bestemmes, så belægningens totale byggemål kan fastlægges.

Mira Supercolor 5 kg pulver blandes med 1,2-1,3 liter rent vand. Anvend limomrører på langsomtgående boremaskine, så luftindblanding undgås. Sørg for at både pulver og vand er tempereret. Bland i 2-3 minutter til en klumpfri masse.

Fugemassen er nu klar til brug og kan anvendes i 1-2 timer efter blanding. Fugemassen arbejdes ned i fugerne med gummispartel eller fugebræt, der trækkes diagonalt over fugerne. Når fugemassen i fugerne er overfladetør, men stadig bearbejdelig, løsnes overskydende fugemasse på fliserne med en fugtig padmaster/svamp.

Flisefladen rengøres herefter med en hårdt opvredet svamp/Wash Boy, og fugerne formes endeligt. Overfladen efterpoleres og afpudses for vandfilm og fugeslam.

Undgå vind, træk og varmepåvirkning fra f.eks. sollys og gulvvarme under udførelse såvel som under hærdetiden.

Gulvvarme kan startes langsomt op efter 7-8 døgn. Efter ca. 2 døgn kan fugerne afrenses for eventuelt fugeslam med 7120 ceramic cleaner.

Afhængig af flisernes sugeevne og rumtemperaturen tåler den fugede fliseflade lettere gangtrafik/påvirkning efter 3-6 timer og maksimal belastning efter 7 døgn.

Sådan opnår du et godt resultat med lægning af gulvklinker.

 

 

Book et møde

FLISESTUDIET A/S, Anelystparken 35 B, 8381 Tilst
ÅBNINGSTIDER: Man 10.00 - 17.30 | Tirs 10.00 - 17.30 | Tors 10.00 - 17.30 | Fre 10.00 - 17.30 | Lør 10.00 - 14.00 | Søndag (se åbent hus)