Bordplader til køkken

Bordplader til køkken

Bordplader i kompositmaterialer. Silestone er registrerede varemærker inden for toneangivende kvarts kompositmaterialer og har udviklet sig til den ubestridt førende på verdensmarkedet

Silestone føles og ser ud som natursten, men har en række fordele, som gør den til en overlegen bordplade.

Silestone består af 93% naturlig kvarts (mohs 8), og er efter diamanten (mohs 10), ét af de hårdeste grundstoffer som findes på jorden. Til kvartsen bliver der tilføjet en blanding af harpiks og farvestoffer.

Det er et materiale, som har en enestående holdbarhed. I Skandinavien har kompositmaterialer fået en niche inden for køkkenbordsplader. Kompositmaterialer er et eksklusivt, homogent materiale med mange anvendelsesmuligheder. Kompositmaterialer er ud over deres hårdhed også meget hygiejniske, da de er nemme at gøre rene, og de er derfor velegnede i et køkken.

Silestone passer både i et moderne og i et mere klassisk køkken.

Vær at vide om kompositmaterialer.

Silestone er ridsefast, pletbestandigt, hygiejnisk og nemt at vedligeholde. Selvom kompositmaterialer er meget hårde, skal du ikke sætte din glohede pande direkte på bordpladen.

Størrelser og kvalitet, kompositmaterialer.

Du kan få bordpladen i stort set den unikke farve og med næsten det design du ønsker, samt i 3 forskellige standardtykkelser tykkelser 12, 20 og 30 mm.. Du kan også få monteret en snydeliste, så de kommer til at se massive ud og derved få en større tykkelse end standard. Kompositmaterialer kan formes, sammenføjes og repareres med næsten usynlige samlinger.

Bordplader i granit eller skifer

Granit og skifer er begge en bjergart, skabt gennem millioner af år – et mesterværk fra naturen. Den mister aldrig sin værdi og charme, fordi hver sten er unik. “Natursten” er en fælles betegnelse for tusindvis af natursten, som er udvundet i hele verden. Udseende og egenskaber af natursten er bestemt af geologiske processer i naturen, såsom af floder, vulkaner, bjergets opbygning osv.

Granit og skifer er velegnet til frasætningsplade eller til hele bordpladen og har længe været anvendt som et eksklusivt alternativ til træ køkkenbordet. Skifer er et unikt produkt til bordplader, smukt, rustikt, stærkt og nemt at vedligeholde. Desuden virker skifer blødere end andre stenarter, altså ikke så meget støj når man sætter f.eks. porcelæn, gryder osv. på pladen. Skifer bordplader er i øvrigt “varmefaste” overfor varme gryder.

Vær at vide om granit eller skifer.

Tør bordpladen af dagligt, så der ikke kommer skjolder. En granitbordplade er det bedste valg, hvis du vil have en bordplade, der er hårdfør og let at vedligeholde.

Skifer er stort set lige så godt som granit, dog er det ikke så modstandsdygtigt over for syreholdige madvarer.
Hvordan Granit bordplader kan være nemme at renholde i køkken

Størrelser og kvalitet, granit eller skifer.

Granit kan fås i stort set alle farver og nuancer. Skifer fås i sort/grå samt en grøn farve.

Drømmer du om en flot naturstens bordplade? Vi har et hav af forskellige typer.

Bordplader i klinker og fliser.

Det kan være fristende at lave sin køkkenbordsplade af klinker eller fliser, da du så virkelig kan få lov at lave kunst i dit køkken. Fliser på køkkenborde er jo meget brugt i f.eks. USA, Frankrig og England, men vi ikke stor erfaring herhjemme med det.

Du vil typisk høre at på grund af at fugerne er ujævne, vil de være meget svære at gøre og holde ren, og fugerne bliver hurtigt grimme og nussede. Vi vil derfor anbefale at bordet fuge med en Geofuge eller lign. af hygiejniske grunde

Vær at vide om klinker og fliser .

Hvis du vælger fliser eller klinker på bordpladen, er det en god idé at vælge en geofuge, da den ikke vil optage væsker.

Husk at anvende underlagsplader af vandfast byggeplade, som du kan montere fliserne på. Brug en 50 mm byggeplade for at få en tilstrækkelig god og solid underlagsplade.

Størrelser og kvalitet, klinker og fliser .

Der findes mange kvaliteter af fliser og klinker. Men du bør vælge en type, der har en god, solid og stærk overflade, som er nem at tørre af. Det er næsten kun fantasien, der sætter begrænsninger, når du vælger at få en flisebelagt bordplade.

Bordplader i beton .

Utraditionelt design og fornemt håndværk gør betonens rå look kombineret med den stilrene form og elegante finish vil tilføre en ny dimension til det eksklusive køkken. For bare 10 år siden ville du være blevet mødt med himmelvendte øjne, hvis du sagde, at du gerne ville have en bordplade af beton i dit køkken. Men i dag findes den i mange køkkener, ikke mindst på grund af sin fleksibilitet, som kan give næsten skulpturelle løsninger.

Mange tror fejlagtigt, at beton kan holde til meget. Men det kan det ikke. Beton tåler ikke særlig godt fedt og stærke farver og syre som rødbede- og citronsaft. Det største problem med en betonbordplade er, at du ikke kan polere den op igen og derfor ikke kan fjerne ridser og skrammer. Vi anbefaler ikke vaske i beton til køkken. I almindelig husholdning udsættes køkkenvasken ofte for store belastninger. Der skylles salat under koldt vand (7 °C) og umiddelbart herefter hældes vand fra kartofler (100 °C). Et sådan temperaturchok kan være ødelæggende for en betonvask.

Vær at vide om beton.

Hvis du ønsker en bordplade, der skal bevare sit oprindelige udseende, skal du vælge et andet materiale end beton. Hvis du vælger en bordplade i beton skal du skal dog være opmærksom på at vedligeholde den godt og med jævne mellemrum behandle den med sæbe eller olie.

Størrelser og kvalitet, beton.

Bordpladerne leveres i standardtykkelse på 40 mm. Pladerne kan alt efter størrelse mod pristillæg fremstilles i tykkelser fra 30 mm – 60 mm, og kan leveres i standardtykkelsen i maksimum længde på 250 cm og maksimum bredde på 120 cm.

Bord plader i terrazzo.

Terrazzobordplader og terrazzogulve er en gammel italiensk tradition og er fremstillet af levende og naturlige materialer. Bordplader af terrazzo og beton kan med den rette behandling holde i årevis, og som tilmed bliver kønnere med tiden.

Terrazzo er støbt af småsten af marmor, cement og vand. Terrazzoplader er støbt af skærv af enten marmor eller hærdet glas fra f.eks. autoruder, herudover tilsat cement og vand. Ingen råvarer indeholder tungmetaller. Efter støbning vandslibes pladen, således at den smukke overflade kommer frem. Når det er tørt, bliver det slebet og poleret. Der er uanede muligheder for farver og nuancer.

Vær at vide om terrazzo.

Terrazzo er et godt materiale til køkkenet. Det kan tåle høj varme, og det er godt til tilberedning af madvarer og bagning, da det er nemt at gøre rent. Men du skal sørge for at give bordpladen sæbespåner en gang imellem for at hærde overfladen og gøre den modstandsdygtig over for misfarvning.

Hvis bordpladen med tiden alligevel er blevet grim, kan du få en fagmand til at slibe den og give den en sæbebehandling. Det giver bordpladen nyt liv og kan gentages flere gange.

Størrelser og kvalitet, terrazzo.

Der er ikke så mange forskellige kvaliteter af terrazzo. Det er vigtigt, at du behandler overfladen, dvs. mætter den godt med sæbespåner, inden du tager den i brug. Den skal jævnligt vedligeholdes, se vejledningen fra producent eller leverandør.

Bordplader af både terrazzo og beton støbes i Danmark efter gode håndværksmæssige traditioner, specielt efter dine personlige ønsker og mål.

Bordplader i marmor, kalksten og travertin .

Er du faldet for en bordplade i marmor, er det vigtigt, at du behandler marmoret ordentligt for at bibeholde marmorets smukke udseende, men Ingen af disse materialer er det optimale valg til en ny bordplade i et køkken. Hvis du vil have marmor i dit køkken,, skal du være opmærksom på at Kalksten og travertin tåler meget dårligt syre samt nogle rengøringsmidler, da disse svækker overfladen og gøre den meget grim.

Vær at vide om marmor, kalksten og travertin.

Har du valgt marmor som frasætningsplade eller ælteplade, så undgå syreholdige væsker som citronsaft og eddike, da det vil ætse pladen, fordi marmor er en hård, krystalliseret kalksten. Marmor kan meget nemt få ridser og misfarvninger. Efter et par års brug vil det ikke se godt ud, hvis det ikke vedligeholdes med de rette plejeprodukter

Størrelser og kvalitet, marmor, kalksten og travertin.

Der er ikke den store forskel på kvaliteten, men der findes en del farvevariationer. De mest kendte er de cremede/gullige marmorbordplader, som tidligere var en del brugt på badeværelser.

Bordplader i laminat og linoleum.

Laminat og linoleum er begge velegnede materialer til overflade på et bord i køkken og bad. De er nemme at holde rene og kan holde i mange år. Men de er ikke glade for alt for meget vand og varme. Vand kan trænge ind under laminatet eller linoleummet og lave buler, som du ikke kan komme af med igen. Direkte varme er heller ikke godt; det ødelægger begge materialer.

Vær at vide om laminat og linoleum.

Det er en god idé at afslutte yderkanten på bordpladen med en stålkant eller at få limet en krydsfinérliste på. Hvis du vælger krydsfinérløsningen, skal du huske at behandle fineren med lak eller olie.

Størrelser og kvalitet, laminat og linoleum.

Der er ikke den store forskel i kvalitet. Der findes dog højtrykslaminat, som er specielt egnet til bordplader. Det vigtigste er, at du er opmærksom på materialet under laminatet eller linoleummet. Få det limet på en MDF- eller krydsfinérplade, der er minimum 30 mm tyk, da det forbedrer holdbarheden.

Velkommen til Flisestudiet Tilst ved Aarhus vi forhandler fliser klinker og mosaik til hele huset